În timp ce multe persoane din tările din Europa de Est profită de libera circulatie si dreptul la muncă în UE, tot mai multi cetătenii din vestul Europei doresc ca acest fenomen să fie stopat. Este oarecum normal, căci imigratia începe să atingă cote alarmante.
Potrivit informatiilor publicate de EUROSTAT în mai 2016, din cei 3,8 milioane de imigranti înregistrati în cursul anului 2014 in UE-28, se estimează că aproximativ 1,6 milioane erau cetăteni ai unor tări terte, 1,3 milioane erau cetăteni ai unui alt stat membru al UE decât cel de destinatie. Dacă angajarea pentru migrantii veniti din afara Uniunii Europene este dificilă, pentru esticii care au luat calea vestului lucrurile sunt mult mai simple.
Germania a raportat cel mai mare număr total de imigranti (884,9 mii) în 2014, fiind urmată de Regatul Unit (632,0 mii), Franta (339,9 mii), Spania (305,5 mii) si Italia (277,6 mii).
În 2014 tări ca Bulgaria, Irlanda, Grecia, Spania, Croația, Cipru, Polonia, Portugalia, România, Slovenia si tările baltice au raportat o pondere mai mare a emigrării decât a imigrării.
În termeni absoluți, cel mai mare număr de resortisanți străini care trăiau în statele membre ale UE la 1 ianuarie 2015 s-a înregistrat în Germania (7,5 milioane de persoane), Regatul Unit (5,4 milioane), Italia (5,0 milioane), Spania (4,5 milioane) si Franta (4,4 milioane). Resortisantii străini din aceste cinci state membre reprezentau împreună 76 % din numărul total al resortisantilor străini care locuiau în toate statele membre ale UE, cele cinci state membre totalizând o pondere de 63 % din populația UE-28.
Datele anterior prezentate sunt extrase din ultimul raport EUROSTAT publicat, si se referă la situatia din 2014. Chiar dacă informatiile statistice oficiale referitoare la situatia migratiei în 2016 vor fi disponibile doar în 2018, nu este greu să ne imaginam cum stau acum anumite tări din vest cu imigratia, gându-ne la criza imigrantilor din Siria. Criza a început să fie percepută în întreaga sa dimensiune istorică în aprilie 2015, când cel puțin 5 vapoare având la bord circa două mii de imigranti s-au scufundat în Marea Mediterană. După acest incident mai multe tări vestice s-au decis să accepte imigranti, iar la finalul anului 2015 în UE erau înregistrate 1.321.600 cereri de azil. Migratia a continuat si în 2016, iar în Germania, potrivit Biroului de Statistica, au sosit încă 750.000 de refugiati.
Atât esticii care merg să muncească în vest cât si imigrantii sositi din Siria sunt dispusi sa accepte aproape orice muncă pentru sume mult mai mici decât cele practicate uzual pe piata muncii, si asta creaza o presiune imensă pe locuitorii acelor tări. În contexul automatizării si robotizării industriei este normal ca lumea să îsi pună problema sigurantei locului de muncă, iar sosirea unor imigranti dispusi să lucreze ieftin măreste aceste temeri.
Dacă încercăm să întelegem acest “tablou” ne dăm seama de ce tot mai multi vestici doresc ca tările lor să nu mai permită venirea străinilor. Este si motivul pentru care multi aderă la lozincile partidelor nationaliste care promit luarea unor măsuri severe, care să blocheze accesul imigrantilor la piata muncii.
9675vizualizari total,3vizualizari azi