Vestea bună pentru angajatorii români: multi imigranti se întorc acasă


Migratia fortei de muncă spre vestul Europei e un fenomen care îi îngrijoreaza pe toti angajatorii, atât pe cei din România cât si pe cei din tările vecine, dar alături de Cehia, România pare să fie printre cele mai “lovite” de acest fenomen. De la noi au emigrat aproximativ trei milioane de persoane, reprezentând aproape 15% din populatia tării.
În timp ce multi români luau calea vestului, investitorii străini atrasi în fostele tări comuniste de salariile mici au creat numeroase capacităti de productie, accentuând dezechilibrul pe piata muncii. Din păcate companiile străine, desi au acordat salarii sensibil mai mari decât cele cu capital românesc, au păstrat un nivel mic al salariilor comparativ cu cele pe care le acordă angajatilor din tările de origine, ceea ce “a forţat” milioane de români să emigreze în continuare în tările vestice.

Vestea bună este că o parte din românii plecati la muncă în străinătate se întorc acasă. Fenomenul este confirmat si de un raport EUROSTAT publicat în vara anului 2016. Potrivit raportului, în 2014, ponderea relativă a imigrantilor resortisanti (care „se întorc acasă”), si anume imigrantii cu cetătenia statului membru de destinatie, din numărul total de imigranți a fost cea mai ridicată în România (91 % din totalul imigrantilor), Lituania (80 %), Estonia (65 %), Polonia (57 %), Letonia (57 %), Slovacia (55 %), Ungaria si Portugalia (fiecare 52 %).
Se pare că în 2016 numărul românilor care s-au decis să se reîntoarcă în tară a crescut sensibil ca urmare a concurentei create pe piata fortei de muncă de imigrantii sirieni.
Anul 2017 va aduce si mai multi români acasă, căci parlamentul britanic a aprobat legea care permite Guvernului să înceapă întreg procedeul de iesire a tării din Uniunea Europeană. Primii care vor fi afectati vor fi cei fără acte, care nu au statut de rezident permanent, dar pe termen mediu numărul românilor afectati de BREXIT va fi mult mai mare. Deocamdată Guvernul României nu a făcut o estimare a numărului de cetăteni români care se vor întoarce acasă din Marea Bitanie, dar probabil va fi similar cu cel al polonezilor. Conform unei estimări a Ministerului Dezvoltării de la Varsovia între 100.000 si 200.000 de polonezi care locuiesc în Marea Britanie s-ar putea întoarce în tara lor ca urmare a iesirii Regatului Unit din Uniunea Europeană.

E un moment oportun pentru multe companii care au nevoie de personal calificat să facă campanii de atragere a potentialilor angajati. Evident, pentru a convinge românii plecati în vest să se reîntoarcă companiile ar trebui să ofere salarii ceva mai mari decât cele pe care le ofera acum. Potrivit INS în luna ianuarie 2017 salariul mediu a fost de 2300 RON ceea ce înseamnă aproximativ 510 EURO. La o crestere a salariilor nete de 150 EURO s-ar ajunge la un echivalent în lei al salariului net de 3.000 RON. E o sumă care “sună bine” si pentru care probabil o parte din românii care trăiesc acum în conditii mizere prin străinătate, departe de familie, ar renunta la mirajul vestului si s-ar întoarce acasă.

Dacă credeti că aveti o oferta de angajare tentantă pentru românii care muncesc acum în străinătate specialistii de la JoburiBune vă stau la dispozitie pentru a vă promova ofertele de angajare.

10207vizualizari total,2vizualizari azi