Analfabetismul functional, unul din motivele pentru care companiile nu isi gasesc angajatii potriviti


Analfabetismul functional este o notiune care se refera la persoanele care stiu sa citeasca, dar nu înteleg ceea ce au citit. Mai precis, o persoana poate sa reproduca verbal sau în scris un text, dar nu îl întelege suficient pentru a-l folosi ca resursa în reusita unei actiuni sau în performanta.
Un studiu mai vechi, privind educatia în statele membre, publicat de Comisia Europeana, arata ca în România, în 2006 fata de 2000, procentul de elevi în vârsta de 15 ani care sunt analfabeti functional a crescut de la 41,3% la 53,5%. Prin comparatie, în Finlanda doar 4,8% dintre elevii în vârsta de 15 ani au dificultati în a întelege ce citesc. Anii au trecut si acum toti tinerii au un smartphone  cu ajutorul caruia îsi trimit mesaje, iar marea majoritate au acces si la un calculator. Cu toate acestea situatia nu s-a îmbunatatit semnificativ. Potrivit unor informatii difuzate de Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR), acum analfabetismul functional are o rata de cca. 42%. Dupa atâtia ani în care tineri îsi consuma aproape toata ziua “stând pe net” ne aflam într-o situatie mai buna decât în 2006, dar tot pe ultimul loc din Europa !
Cauzele acestui fenomen sunt diverse, însa cele multe au legatura cu modul în care sunt predate anumite materii în ciclul gimnazial si liceal, precum si modul de învatare al elevului. Cu alte cuvinte vor trece multi ani pâna când în România se va reduce procentul de absolventi care intra în categoria analfabetilor functionali.

Primii afectati de acest fenomen sunt angajatorii, care în ultimii ani au fost puternic afectati de migratia fortei de munca calificate spre vestul Europei. Atunci când în tara singura sansa de a-ti angaja personal calificat este sa reusesti sa convingi angajatii altei companii sa îsi lase locul de munca pentru tine te gândesti ca ar fi mult mai simplu sa rezolvi problema angajând absolventi, dar când încerci sa faci asta constati ca e foarte greu sa identifici angajatul pe care îl cauti. Daca nu esti în situatia fericita sa ai nevoie doar de muncitori necalificati primul soc este cu acesti analfabeti functionali care nici macar nu înteleg prea bine care sunt cerintele jobului. Dai un anunt detailat, si în cazul fericit în care telefonul suna, constati ca peste jumatate nu au nicio legatura cu postul pentru care cauti angajati. Unul dintre motive este tocmai analfabetismul functional: suna cei care pricep ca este o oportunitate de angajare, dar mai departe nu înteleg care sunt cerintele postului. Mai grav este atunci când nici macar nu reusesc sa citeasca anuntul de angajare, si nici macar nu mai suna pentru a cere detalii despre job, ci prefera sa mearga “pe mâna”unui prieten sau a unei rude care lucreaza în strainatate. Acolo, la prima vedere, lucrurile sunt mai simple, angajatorii care iau imigranti nu sunt interesati daca persoana intra în categoria analfabetilor functionali, salariile sunt mai mari, iar angajarea se face de multe ori cu ajutorul unei rude sau cunostinte care deja lucreaza acolo.

In aceste conditii, în ziua de azi, a-ti gasi angajatii începe sa devina mai greu decât sa îti gasesti clienti. Ziarele cu profil economic sunt pline de articole în care managerii companiilor se plâng de faptul ca nu îsi gasesc angajati, dar asta nu “se vede cu ochiul liber”, în schimb daca iesi la un restaurant constati ca nu au personal de suficient, desi sunt postate la bar sau într-un alt loc vizibil afise cu “Angajam …. “, iar daca te duci la o frizerie constati ca nu au destul frizeri s.a.m.d. Am ajuns în epoca în care atragerea si pastrarea angajatilor devine o adevarata stiinta: trebuie sa oferi salarii bune, trebuie sa stii cum sa îti promovezi oferta de angajare, iar daca ti-ai gasit oamenii trebuie sa stii cum sa îi pastrezi.

Nivelul de salarizare si  modul în care angajatii sunt tratati depinde doar de managerul companiei, dar în schimb în ceea ce priveste promovarea locurilor de munca puteti gasi un sprijin în JoburiBune.ro. Serviciile de promovare targetata creaza sanse reale ca oportunitatile de angajare pe care le oferiti sa ajunga într-un mod simplu si eficient la cei care ar putea fi interesati de locurile de munca pe care le oferiti.

8027vizualizari total,2vizualizari azi