Potrivit unui studiu efectuat în perioada ianuarie-februarie 2017 si publicat de Wall Street, 40% dintre români intentioneaza sa îsi schimbe locul de munca în urmatoarele 12 luni. Principalele motive pentru care si-ar schimba locul de munca sunt evolutia în cariera, obtinerea unui salariu mai mare sau a unui pachet de beneficii mai bun.
Cifra este oarecum socanta pentru multi antreprenori si manageri de companii: de exemplu, statistic vorbind, cei care acum au 20 de angajati ar putea sa îsi piarda “peste noapte”8 angajati daca ar veni o alta companie sa le ofere conditii mai avantajoase. In conditiile în care îti ia 2-3 luni sa gasesti alti angajati, o astfel de situatie ar putea afecta semnificativ activitatea unei companii. Gânditi-va care este de exemplu impactul asupra unei companii de confectii cu 100 angajati care lucreaza pentru export, si care are termene foarte stricte de livrare, sau al unei terase de vara cu 10 chelneri, care în plin sezon pierde 4 chelneri din cauza unei alte terase nou deschise.
Mangerii mai optimisti se gândesc însa “la partea plina a paharului”: daca 40% din angajati intentioneaza sa îsi schimbe locul de munca în urmatoarele 12 luni înseamna ca anul acesta am toate sansele sa scap de cei care nu sunt încântati sa lucreze în compania mea si sa îmi completez echipa cu angajatii potriviti. Evident, pot sa gândesca asa doar cei care ofera salarii mai bune decât alte companii similare, si care stiu cum sa creeze o atmosfera placuta la locul de munca, astfel încât angajatii cheie sa nu fie tentati sa paraseasca compania.
Problema salariilor atractive este destul de complicata, mai ales pentru companiile cu capital autohton, caci multe dintre acestea nu au o marja de adaos suficient de mare care sa le permita o crestere semnificativa a salariilor. Probabil pentru managerii companiilor românesti singura carte care o vor putea juca va fi aceea a îmbunatatirii atmosferei la locul de munca. De acum înainte managerii vor fi obligati sa acorde mai multa atentie angajatilor, sa îi cunoasca mai bine, sa afle despre famiile acestora si despre pasiunile lor, sa masoare corect performantele si sa ofere recompense, sa organizeze activitati care sa contribuie la întarirea spiritului de echipa si multe altele s.a.m.d.
Asa ca, daca aveti o companie sau conduceti o companie, acordati mai multa atntie angajatilor si gânditi-va bine cum va puteti atrage angajati buni si mai ales cum îi puteti stabiliza.
31631vizualizari total,11vizualizari azi